În prezent toţi cei patru pacienţi depistaţi pozitiv în ultima săptămână se află în spital, sub tratament antiviral şi supraveghere medicală. Aceştia înregistrează o evoluţie favorabilă.

Pe teritoriul României au fost înregistrate 13 cazuri de îmbolnăvire cu
noua gripă. Dintre acestea, 9 persoane sunt deja externate fiind vindecate.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat că pandemia de gripă anunţată de OMS are un nivel moderat. Ministrul a atras atenţia că, în ţara noastră, viaţa trebuie să decurgă absolut normal şi populaţia nu trebuie să fie afectată. Totul este sub control - cazurile existente pot fi tratate fără probleme.

Este foarte important ca cei care au călătorit în zone endemice și care prezintă simptome specifice noii gripe să se prezinte imediat la medic.

SFATURI PENTRU POPULAŢIE:

  • Dacă prezentaţi următoarele simptome - tuse seacă, secreţii nazale apoase şi febră peste 38 grade Celsius - prezentaţi-vă de urgenţă la spital, la secţia de boli infecţioase.
  • Evitaţi contactele cu persoanele bolnave.
  • Când tuşiţi sau strănutaţi, acoperiţi-vă gura şi nasul cu o batistă. Astfel, reduceţi riscul ca cei din jurul dumneavoastră să se îmbolnăvească. După utilizare, aruncaţi batista la gunoi.
  • Spălaţi-vă mâinile des, cu apă şi săpun, în special după ce tuşiţi sau strănutaţi. Produsele de curăţare a mâinilor pe bază de alcool pot fi, de asemenea, eficiente.
  • Dacă sunteţi bolnav, păstraţi distanţa faţă de celelalte persoane pentru a evita să le contagiaţi. Evitaţi aglomeraţiile şi mulţimile. Evitaţi să mergeţi la serviciu sau la şcoală şi, în general, să ieşiţi din casă pentru diferite motive. Astfel se va reduce riscul de a contamina alte persoane.