Obiectivul acestor recomandări este "reducerea impactului pandemiei" asupra populaţiei. Statele sunt libere să le aplice cum doresc, la scara care li se pare potrivită, a spus OMS.

În regiunile afectate, guvernele pot plasa ţara respectivă sub un statut potrivit, ca "starea de urgenţă". În plus, toate ţările trebuie să informeze organizaţia în legătură cu evoluţia pandemiei, mai ales din punct de vedere geografic, şi să informeze despre orice mutaţie a virusului sau despre semne de rezistenţă la antivirali.

La nivel individual, OMS sfătuieşte persoanele care suferă de boli respiratorii grave să stea în casă şi să limiteze conatctele cu ceilalţi membri.

Măsurile de izolare pot fi însoţite de închiderea de şcoli şi modificarea orelor de lucru, pentru a se evita ca prea multe persoane să intre în contact unele cu celelalte.

Ţările pot de asemenea încuraja reducerea deplasărilor, precum şi a adunărilor legate de transporturile publice, dar OMS nu recomandă restricţii oficiale privitoare la călătoriile în ţările afectate.

Ţările sunt sfătuite să distribuie antivirale şi să pună în practică măsurile destinate pentru procurarea vaccinurilor adecvate.

Ţările trebuie să planifice distribuirea de vaccinuri şi să accelereze pregătirea campaniilor de vaccinare în masă.

În termeni de comunicare, ele trebuie să dea informaţii periodic populaţiei cu privire la evoluţia pandemiei, la tratamente şi la măsurile profilactice adecvate şi consecinţele economice şi sociale ale pandemiei.

Cu privire la ţările care nu sunt afectate, OMS le invită să-şi finalizeze planurile de pregătire pentru o "pandemie iminentă" şi să aplice programele de distribuire de resurse medicale.