Cei 139 de copii se numără printre cele 488 de cazuri confirmate în Spania de contaminare cu virusul A (H1N1) al gripei porcine, a anunţat ministrul Trinidad Jimenez.

Majoritatea copiilor învaţă la colegiul Isaac Albeniz din Leganes, oraş situat la periferia capitalei spaniole. La 1 iunie, autorităţile locale au anunţat că este probabil ca un elev al şcolii să fi contractat gripa porcină în timpul unui sejur în Statele Unite. De atunci, alte şcoli din Madrid şi de la periferie au înregistrat cazuri de gripă porcină.

Cel mai recent bilanţ dat publicităţii miercuri de Ministerul spaniol al Sănătăţii arăta că 122 de copii din 18 şcoli au fost contaminaţi cu virusul A (H1N1).

Trinidad Jimenez a făcut apel la calm după declaraţiile OMS, care a anunţat joi prima pandemie de gripă din ultimii 40 de ani. Virusul A(H1N1) al gripei porcine a infectat până în prezent 28.774 de persoane din 74 de ţări şi a provocat 144 de decese.

Ministrul a precizat că administraţia sa se va concentra pe mijloacele de a ţine sub control pandemia. Totuşi, Jimenez a declarat că se opune închiderii şcolilor şi a altor locuri publice în care boala a fost descoperită.

Spania este prima ţară europeană care a înregistrat un caz de gripă porcină şi, cu 357 de cazuri, este a doua cea mai grav afectată ţară de pe continent, după Marea Britanie (822 de cazuri).