Noutati legate de noua gripa denumita si gripa porcina la om.

Conferință la nivel înalt privind apicultura

Ministrul Petre Daea a deschis în data de 25 mai 2019 lucrările Conferinței “Apicultura în context european și mondial”, eveniment organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu prilejul „Zilei Mondiale a Albinei”, în marja Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, la București. Alături de ministrul Agriculturii s-au aflat secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu, directori generali ai direcțiilor de specialitate din MADR și experți tehnici. 
Manifestarea a reunit oficiali din Statele Membre ale Uniunii Europene, precum secretarul de stat din Ministerul agriculturii, pădurilor și alimentației din Slovenia, Tanja STRNISA, reprezentanți ai FAO - Carolina Starr, Ofițer pentru Agricultură, din cadrul Biroului Regional Europa și Asia Centrală, Ioan Fetea, Președinte Asociației Crescătorilor de Albine din România, personalități din mediul academic etc. 
Obiectivul conferinței a fost acela de a evidenția importanța polenizatorilor pentru umanitate și pentru întregul ecosistem, asupra necesității dezvoltării sectorului apicol în contextul schimbărilor climatice, precum și rolul crucial al acestora în creșterea randamentului culturilor și promovarea siguranței alimentare.
În discursul său, ministrul Petre Daea a salutat inițiativa Sloveniei de a dedica o zi celebrării rolului albinei, pentru a spori gradul de conștientizare a importanței polenizatorilor, amenințările cu care se confruntă și contribuția lor la dezvoltarea durabilă. Cu această ocazie, ministrul a afirmat: ”Pentru România, apicultura reprezintă un vector al creșterii economice prin polenizarea plantelor cultivate entomofile, o cale de ameliorare a bunăstării populației din mediul rural ca sursă de venit suplimentar, un senzor al poluării precum și un factor de menținere a biodiversității prin intermediul polenizării florei spontane”
Totodată, ministrul a făcut o scurtă prezentare a istoriei apiculturii românești, precizând că acest domeniu a reprezentat și reprezintă o îndeletnicire multimilenară a populației românești, fiind favorizată de climă și natură. De asemenea, ministrul a declarat faptul că în ultimii ani sectorul apicol din România a cunoscut o dezvoltare semnificativă datorită programelor de sprijin financiar de la bugetul UE sau național și țara noastră se situează astăzi pe locul al 2-lea în Uniunea Europeană, după Spania, ca număr al familiilor de albine și pe primul loc la producția de miere.   
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale acordă o importanță deosebită apiculturii, venind în sprijinul apicultorilor, prin Programul Național Apicol cu ajutorul căruia apicultorii au putut achiziționa material biologic cu valoare certificată și utilaje apicole moderne pentru dezvoltarea acestei activități, în vederea obținerii de produse competitive atât pe piața internă, cât și la export.    
La rândul său, secretarul de stat sloven, Tanja Strnisa, a mulțumit MADR pentru inițiativa organizării acestei conferințe și lui Jose Graziano da Silva, directorul general al Organizației pentru Alimentație și Agricultură, pentru sprijinul acordat în declararea Zilei Mondiale a Albinelor. În opinia sa, aceasta are scopul de a uni eforturile Guvernelor pentru a înțelege rolul crucial al albinelor pentru viitorul nostru. Polenizatorii sunt extrem de importanți din punct de vedere al mediului, reprezintă o sursă de venit pentru fermieri, asigurând totodată locuri de muncă în mediul rural. 
La finalul conferinței, participanții au fost invitați să vizitezelaboratorul Institutului Național Apicol, precum și expoziția de la sediul Asociației Crescătorilor de Albine din Bd. Ficusului nr. 42., sector 1.
Share:

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Blogger templates

Un produs Blogger.

Categories

Persoane interesate

Labels

Recent Posts

Unordered List

Theme Support

BTricks

BThemes